.

.
Azules De Vergara Hvs 5a, Painted Rocks / Tafraout/ Morocco photo: Olivier Nicolet

13 Kasım 2020

"Orient" (solo) Parmakkaya / Aladağlar

 Yıllar önce solo tırmanış serüvenine başlarken amacım kolay rotaları yalnız tırmanmak ve açmaktı , yıllar içinde evrimleşen bu serüven şu an daha büyük bir mücadeleye tek başıma girme isteğine dönüştü ve Orient rotası ile bir süreliğine bu serüvende bir tatmin noktasına geldiğimi söyleyebilirim :)  

Parmakkaya, foto Arda

4. ip boyu ,foto Arda

Solo tırmanışı yani benim yaptığım ipli solo tırmanışı kısaca şöyle açıklayabilirim ; kişinin ip ve emniyet araçları ile kaya üzerinde kendi kendini emniyete alarak serbest tırmanış tarzıyla kaya üzerinde yükselmesi.

Parmakkaya her dönem için ülkemizin ikonik bir kaya tırmanış simgesi olmuştur, bu kaya üzerinde tırmanmayı her zaman sevmişimdir... Bu rota ile beraber kule üzerinde ki 4 rotadan 3'ü bitmiş oluyor umarım seneye de Klasik rota ile tüm kuleyi tamamlama imkanım olur :) 

Bir kaç haftadır Aladağlar 'da yaptığım tırmanışlar, özellikle "Kült" rotası sonrası Ali ve Arda'nın tırmanmak istediği Orient rotasına girmek aklıma yattı ,ancak 3 kişi tırmanmak biraz zaman kaybına yol açtığından, istasyonlarda sıkışmayı kimse sevmediğinden ve solo tırmanma fikrinin benim için gerçekten büyük bir mücadele imkanı olduğunu düşündüğümden 2 ekibe ayrılarak tırmanışı planladık.

Rota ile ilgili rotayı açan kişilerle internet üzerinden uzun yazışmalar yaptım , rota ile ilgili bazı gerçekleri kendi ağızlarından öğrendim ve buradan kısaca size de aktarmak isterim ; Helmut Gargitter ve Paoli Trendwalder 2006 Haziran ayında rotayı aşağıdan yukarı açıyorlar ve son ip boyunda sağdaki rota olan Mezza Luna Nascente rotasının son ip boyuna birleşiyorlar , yazışmalarımızda Paoli orijinal hattın bu olduğunu söyledi. Rotayı çıkıp bitirdiklerinde son ip boyu olarak solda ayrı bir ip boyu açmayı düşünüyorlar ve kulenin üstünden iniş yaparak solda ayrı bir ip boyunu yukarıdan aşağı boltluyorlar ve kendileri bu ip boyunu hiç denemediklerini ,derecesinin kaç olabileceğini hiç bilmediklerini belirtiyorlar ... Hazır konu buraya gelmişken son sol ip boyunu ben ve Ali ayrı ayrı denedik , temiz çıkamadık ama tepeye kadar çıktık , muhtemel bir 8a/+ ama etik olarak uygun bulmadığım bir şekilde açılmasından ve kesinlikle pek güzel diyemeyeceğim zorlama bir son ip boyu olmasından dolayı sanırım bir daha dönüp çıkmaya çalışmam... Ayrıca kendileri ile rota sonrası yaptığım konuşmada ,bu son ip boyuna harcadıkları boltları keşke rota üzerindeki istasyonların 2. boltlarını 8'lik çakmak yerine harcasaydınız da dediğimi belirtmek isterim ( ilk 5 ip boyunda yanlış hatırlamıyorsam 4 istasyonun ikinci boltu 8'lik , normalde min. 10'luk olmalıdır!)

13 Eylül , 3 kişi Akşampınarı mevki 'ne akşama doğru geldik , tabiki bu mevsimde su yok, zaten sırtımızda taşımıştık.

14 Eylül,  06.00 da hava aydınlanıyormuş, biz tabi ki 7'ye doğru kalktık ,8.30 yürüyüş... Ali ile Arda önden gidiyor ,aramıza bir ip boyu bir mesafe koymaya çalıştım ... Rotayı tırmanmaya tam 10.00 'da başladım.
Aşağıda rotanın ip boylarının, derece ve metrelerinin önce orijinal topo'da yazan halini yazıp parantez içinde derecede kendi düşündüğümü ve gerçekte olan metresini yazacağım. 

1. ip boyu 7a , 50 metre  ( 6c+ ve 45 metre ) 10 bolt 
2. ip boyu 6c , 35 metre  ( 6c ve 30 metre ) 6 bolt 
3 .ip boyu 6c+ ,45 metre (6c+ ve 30 metre) 6-7 bolt 
4.ip boyu 7b , 45 metre   ( 7a/+ ve 35 metre )10 bolt 
5.ip boyu 6b+ , 55metre  ( 6b+ ve 55 metre )
6.ip boyu 7b , 45 metre   ( 7b ve 45 metre ) 8 bolt

Tüm ip boylarını düşmeden ,ilk görüşte tırmandım ama 2018 de Mezza Luna 'yı çıktığım için son ip boyunu 2. tırmanışımdı gerçi o zamanda ilk görüşte çıkmıştım :) saat tam 14.20 'de zirvedeyim , 4 saat 20 dakika :) rotanın orijinal metresi 280 yazarken yaptığım hesaplamalara göre 245-250 metre olması gerekiyor, kesilmemiş 60 metrelik ip ile tırmandım ve solo tırmanışta ipin her santiminden çok iyi anlıyorsunuz ...

2. ip boyu foto Arda

foto Ali

Son ip boyu 7b öncesi

4. ip boyu ,foto Arda

Bu tırmanışta, hayal ettiğim bazı anları yer yer yaşadım ,fiziken çok yoruldum ama bir yandan da anladım ki daha ağır mental savaşları özlemişim ... kişinin her şeyinden kendi sorumlu olması ,kimseye bağlı olmaması , tamamen yalnız olması yer yer çok riskli ama çoğu zaman çok keyifli ... yinede her zaman önce partnerli tırmanışı tavsiye eder , yeterli fiziksel ve teknik yeterliliğe sahip olunsa bile solo tırmanışın çok büyük risk içerdiğini tekrar hatırlatmak isterim ! 

Rotayı ilk görüşte tırmanan Ali Keskin ve Arda Mert Poslu'yu çok tebrik ederim ve manevi destekleri, fotoğraflar içinde çok çok teşekkür ederim ... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder