.

.
Azules De Vergara Hvs 5a, Painted Rocks / Tafraout/ Morocco photo: Olivier Nicolet

7 Nisan 2017

"Tenaya" Kaya Tırmanış Ayakkabıları Değerlendirmesi

Uzun yıllardır Dorukspor'un Tenaya distribütörlüğü sayesinde Türkiye 'de Ra ve Masai modellerine biraz ayağımız alıştı ;) yeni modellerinde Türkiye'ye gelmesi ile ,bir süredir kullandığım bu tüm modelleri tanıtan ve aldığım bazı soruları cevaplamayı amaçlayan yorum-tanıtım yazısı yazmaya çalışıyım dedim, bu işlerde pek iyi değilim ama umarım meraklılara yardımcı olabilirim..



Öncelikle kaya tırmanış ayakkabıları (friction) tamamen ayak yapınıza göre rahatlık ve kullanım sağlayan ,kişisel malzemelerdir, herkesin ayağına göre uyumu değişir.Yeni başlayanlara tavsiyem, ekonomik muadilleri varken pahallı modellere yönelmeniz gerekmez.Uzun süredir tırmanan ve kullandığı modeli tedarik etmekte sıkıntı yaşayan arkadaşlara ise yeni ayakkabı almadan önce Tenaya modellerini mutlaka denemelerini öneririm.

Friction numarası : normal ayakkabı numaram 43,5(UK9) , Tenaya 'nın tüm modellerinde 40(3/2) yani UK7 giyiyorum.

Öncelikle klasik modellerden başlayalım..
MASAİ: "Denge"
Vıbram XS Grıp 4mm , Bağcıklı (çift renk, keyfinize göre yada kopması ihtimaline karşı değiştirebilirsiniz), 1-13UK numara aralığı.
 Taban materyali sayesinde hem dayanıklı hemde iyi bir sürtünme sağlıyor. Friction daha çok uzun ince bir ayak yapısı için uygun .Burun basışı ve yan basışlar için ayağı mükemmel toplayan ve uç noktaya iyi kuvvet vermenizi sağlayan bir yapısı var, yüzey rotaları için ideal.Topuğu ne yazık ki diğer Tenaya modelleri arasında en zayıf olanı ama amaca göre giyerseniz pekte ihtiyacınız olmuyor :)  Ben özellikle uzun duvarlarda,rota açarken,geleneksel tırmanışlarda ve 9 dereceye kadar olan spor rotalarda giymeyi tercih ediyorum ve normal giydiğim friction numarasından yarım numara büyük kullanıyorum. Bence en güzel taraflarından biri gerçekten sağlam bir ayakkabı,zamanla kendini salmıyor-genişlemiyor. Bu özelliğinden dolayı çok küçük numara almayın!. Fiyatının düşüklüğü ve kullanım alanı ve süresi ile benim için en önemli ayakkabılardan biri ...




RA : "İyi performans ve kullanım kolaylığı".
Vıbram XS Grıp 4mm , çift velcrolu (cırtcırtlı), 1-13UK numara aralığı.
Bu ayakkabı benim gözümde her zaman Ramon Julien 'in kazandığı onlarca dünya kupasını canlandırıyor.. Ayağı parmak ucuna doğru sağlam toplayan yapısı ile basış kuvvetine çok etkide bulunan bir ayakkabı.Ayağa giymesi çıkarması çok kolay,rahat bir ayakkabı, taraklı ayakların rahatlıkla giyebileceği bir yapıya sahip.Benim için her yola gelir diyebileceğim ender bir ayakkabı; boulder,geleneksel,uzun duvar,zor spor rotalar, yarışmalar hepsinde rahatlıkla giyebileceğiniz , yine tabanı ve ayakkabıda kullanılan malzeme sayesinde kolay yıpranmayan ,sağlam bir ayakkabı.




son dönem ayakkabıları ;)
IATI : "Maksimum özellikleri sıralamak"
Climbing Editor's Choise 2016
Microfiber ve deri karışımı üst kaplama, Vıbram SX 3,5 mm., cırtcırtlı ( kutu içinden 2 farklı velcro çıkıyor ve siz kullanımınıza göre istediğiniz takabiliyorsunuz) .1-13 UK numara aralığı.
Tenaya 'nın son ayakkabısı ve şu ana kadar ürettiği tüm ayakkabıların özelliğini bir ayakkabıda toplamaya çalışmışlar. Yarım santimetre ince taban tamamen hissiyatı mükemmelleştiriyor ve performans için ideal yumuşak ve hissiyatlı ayakkabıyı yaratıyor. Her türlü ayak yapısına uygun bir ayakkabı, daha çok sizin ayağınızın yapısını alması üzerine tasarlanmış. Benim kişisel yorumum; bilek bölgesini son dönem ayakkabılar da yükseltmeleri sonucu ayağın uç kısmına verilen kuvvet artmış ,ayakkabıyı ilk giyerken yaşadığınız hafif uğraş sonradan size mükemmel bir sarış kuvveti olarak geri dönüyor.Kesinlikle çok yönlü bir ayakkabı, Tenaya 'nın her ayakkabısında sağladığı şey olan rahatlık hissiyle uzun süre ayağınızda tutabiliyorsunuz. Burun üstündeki ekstra parça burun takmak için müthiş, ben özellikle yarışmalar,performans spor ve boulder rotalarında giymeyi sevdim, biraz eskidiğinde antrenman için müthiş oluyor ;)





TARİFA : "Kayanın isteklerine- formuna göre dizayn "
Vıbram XS Grıp 3,5 mm. taban , bağcıklı. 1-13UK numara aralığı.
Açıkçası Tarifa benim en favori 3 modelimden biri! Uç basışına inanamayacaksınız! ,ne çok yumuşak ne çok sert bir ayakkabı , topuğu müthiş ! ayağı sarma hissiyatı iyi tasarlanmış bir bağcık sistemi ile birleşince gerçekten en favori ayakkabılarınızdan biri oluyor... Kesinlikle çok yönlü bir ayakkabı yanlız sadece boulder yarışmaları için tavsiye etmem ;bağcıklı ayakkabı ile burun takma işleri her zaman sıkıcıdır. İnce yada taraklı ayak yapısına rahatlıkla uygun , hiçbir zaman kendini salmayan sağlam bir ayakkabı.


OASİ: "Maksimum"
Vıbram XS Grip 3,5mm. taban. 2 çeşit cırtcırtlı bağlar. 1-13UK numara aralığı .
Climbing Editor Choise 2014
En favori 3. modelim ! Gerçekten bu ayakkabıyı benim övmeme gerek yok aslında, mükemmel görünümü ile birleşen maksimum tırmanış seviyesi.Ayağa çok çok iyi oturuyor, burun ve topuk takmalar kusursuz , ayakkabı diğer modeller gibi zaman içinde kendini salmıyor. Hafif asimetrik yapısı negatif rotalar için ideal olurken ,ne sert ne yumuşak tabanı yuvarlak hatlı ve pozitif basışlar içinde ideal bir form sağlıyor . Açıkçası taraklı ayaklar için ve başlangıç seviyesi için pek tavsiye etmem ama orta ve üst seviye tırmanış için müthiş bir ayakkabı...



Dorukspor web sayfası : http://www.dorukspor.com/markalar%C4%B1m%C4%B1z/tenaya.html
daha ayrıntılı bilgiler ve fotoğraflar için Tenaya web sitesi: http://tenaya.net/index.php

Yinede her şeye rağmen ayakkabı sizi tırmandırmıyor , siz kendiniz işleyin kendiniz övünün her şeyi malzemeden beklemeyin ;) ama yinede tırmanırken ayağınıza uyan, rahat ettiğiniz , kayıp düşürmeyen bir ayakkabı giymeye çalışın... iyi tırmanışlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder