.

.
Azules De Vergara Hvs 5a, Painted Rocks / Tafraout/ Morocco photo: Olivier Nicolet

6 Mayıs 2011

Geyikbayırı ve ilk X+ Sarpedon

26 Mart-3 Nisan tarihleri arası sonunda uzun süredir planladığımız Geyikbayırı'ndaydık.
Son gittiğimden bu yana aklımda kalan Sarpedon hergün şehirde ,antrenmanda veya başka bir tırmanış bölgesinde aklımı kemiriyordu.Geyikbayırı'na uzun süre boulder yaptıktan sonra geldiğim için biraz şüphelerim vardı ama geçirdiğim ilk 2 gün beni daha motive etmeyi başardı.İlk gün efsanevi yüzey rotası Scarface (IX+)'i ,ikinci gün ise daha önceden 4-5 deneme yaptığım ülkenin en büyük tavan rotalarından biri olan ve gerçekten sağlam bir dayanıklılık gerektiren Freedom is a Battle (X-) 'ı tırmandım.

Sarpedon benim için gerçekten dayanıklılık gerektiren ,fiziksel ve özellikle zihinsel olarak limitlerimi zorlayan bir rota, 33 metre olması ve zayıf kolonetler benim pek iyi olduğum konular değil ancak kilit pasajındaki under, bir-buçuk parmaklık bir tutamak ve bir mono tam benim ilgi alanım :)) ama en önemlisi kilitle istasyon arasındaki o mükemmel tırmanış bölümü gerçekten çok güzel ,uzak ve zor hamleler ,hiçbir hamlesi rahat değil bu da gerçekten fiziksel ve zihinsel bir savaş ...
29.03 günü Sarpedon için hazırdım, fiziksel olarak hazır olduğunu hatta fazlan bile olduğunu düşünebilir- bilebilirsin, kafa olarakta kendini iyi hissedersin ama rota üzerinde beyin ve vücut arasında küçük kaçaklar oluşur, bunlarda kendi kendine koyduğun limitin yine kendin tarafından zora girmesine neden olur ve ne olduğunu anlamadan basit hatalarla düşersin...kilit pasajda rahatlıkla yapabileceğim dead-point bir hamleden bir-iki kere düştükten sonra burayı mental bir bariyer haline getirmeden gün içinde 3. denememde tüm konsantrasyonumla ve herşeyimi vererek bu hamleyi yaptım...tuttum ..ve Ayça,Erdem,Emre 'nin destekleriyle beraber sonuna kadar herşeyimle gittim..son tutamağa geldiğimde artık sesim başka bir sektör olan Küllü İn'den Murat'lar tarafından duyuluyordu...:)))
Akşam Barınak'ta güzel bir gece geçirdik..öyle ki sabaha IX- 'yi 2. denememde çok çok zor tırmandım.. Ama Murat Sevindik'e Küllü İn 'de güzel bir rota açmasına (SaykoDelik Deşik ??) yardım edip ,bir işe yaradım.Akşamında da Climbers Garden 'da master şef Murat tarafından hazırlanan mükemmel yemeklerle biraz kendimi toparlayabildim..:)

Çok mutluyum ve gerçekten sevindim .Türkiye içinde belli bir dereceden sonrasını ilerletmek gerçekten zor ,bir kısmı tırmanıcıların eksikleri ama büyük bir kısmıda ülkemizin gerçekten çok normal olan spor tırmanış gelişimi ,her bölgede elimizin altında X ,X+,XI- gibi dereceler yok (çok normal olarak) hergün sanki normal birşeymiş gibi bu dereceleri çıkan adamlar göremiyoruz (ne yazık ki) Ve açıkçası az sayıda bulunan bu derece rotalardan kendine uygun olanını bulmak ,denemek için ,yolculuk için imkanlar yaratmak ,kendi limitini geliştirirken ülke çapında da zor bir seviye sayılan bir derecenin psikolojik ağırlığı ve tabiki rotanın kendi zorluğu... tüm bu faktörlerin iyi ve kötü yanlarını kullanıp birşeyler başarmak benim için en önemlisi..


rotanın girişinden ...tüm hat gerçekten genel olarak zor ,diz sıkıştırmalar olmasa kesinlikle çok çok zor olur..




kesinlikle çok rahat olmayan bir diz sıkıştırma..açıkçası benim için rotanın en büyük zorluklarından biride bu diz sıkıştırmada dinlenmeye çalışmak...fiziksel ve mental olarak yıpratıcı..

kilitteki under mono!!




rotanın bitimi sayılabilecek son tutamağa giderken..:))



ve iniş ... Trebenna sektörün değişik bir özelliği :)
Tırmanışımda bu seviyeye gelmemde beni destekleyen tüm arkadaşlarıma ve sponsorlarıma teşekkürler..

Geyikbayırı TicklistSarpedon X+Freedom is a Battle X-Okrimono IX+ (flash)High Hopes IX+ (flash)Scarface IX+ (2. deneme)JaJa City VIII+ (onsight)
Son günde, X+ sonrası kafamın biraz açılmış olmasıyla , küçük bir aydınlanma yaşayarak arka arkaya iki IX+ flash'ladım, güzel bir dün oldu :) Ve aklımda başka projelerle Geyikbayırı'na bir kez daha veda ettik...

fotoğraflar :Emre Baran

2 yorum: