.

.
Azules De Vergara Hvs 5a, Painted Rocks / Tafraout/ Morocco photo: Olivier Nicolet

26 Mart 2021

Göcek ve "Mert Yorgun" anısına

Yıllardır Göcek'ten geçerken yol kenarında gördüğüm kayalara , bizim Arda (Mert Poslu)' nun abisi Mehmet ve eşi Ezgi'nin Göcek' e taşınmasıyla sonunda gitme şansını yakaladık .

 Arda'nın önceden gidip bir keşif yapması sonucu tüm rotaların yerlerini ve potansiyel sektörleri biliyorduk ve gerçek lokal Feride Keskin ile de buluşunca tüm rotaların gizemini çözdük :) 

sektör Dereboğazı
sektör Dereboğazı

Mehmet ile Ezgi Dereboğazı mevkiinde kayaların hemen dibinde bir ev kiralamışlar , neredeyse pencereden emniyet alınabilecek mesafede , buradaki belirgin kolonetli sektörün en sağında 4 rota var , Murat Sevindik, Murat Okur ve Yunus Özalemdar tarafından açılmış bu 4 rotayı birkaç saat içinde tırmandık.


En sağ 1. rota : VI-
2. rota: VI+
3.rota :VIII
en sol 4. rota :VIII
ortalama kendimizce verdiğimiz dereceler...

Arda'nın yürüyüşleri sırasında bulduğu potansiyel yeni sektöre gidip hemen yeni rota açma çalışmalarına başladık.
Bence Göcek'te kaya tırmanış rotaları açma konusundaki ilk kriter "gölge" olmalı, sonra manzara ve kaya kalitesi olarak devam edebilir ... Bu yeni sektör bunların hepsini karşıladığından hemen aşık oldum... öğlen 12 den sonra gölge , çok kaliteli ama zor potansiyel hatlar var, süper bir deniz ve adalar manzarası , hafif izole ve Dereboğazı mahallesinden yürüyerek 20 dakika .

Yürüyüşe başladığımız yer, soldaki toprak yoldan yukarı, dağlara doğru devam...






2 gün içerinde 2 rota açabildik. 
en sağ; a)You Have Me Beat IX+ 5 bolt 9-10 metre , Arda Mert Poslu
en sol ; b) Mert (proje,8a?)   8 bolt 15 metre , Zorbey Aktuyun




"Mert" rotasının ilk bölümünü aşağıdan yukarı açarken...

Arda kendi rotasını açarken...



Arda rotasının ilk çıkışını bana verirken... 7c+, eline sağlık Arda...


Geçtiğimiz akşam aldığım Mert Yorgun'un ölüm haberi ile birçok ölüm haberinde olduğundan daha çok sarsıldım, 31 yaşında ve dünya iyisi bir arkadaşımız olan Mert çok ani bir beyin kanaması ile aramızdan ayrılmış... Çok genç , inanılmaz iyi , dünya tatlısı bir insan ... sürekli değişik yerlerde denk gelirdik ,arayıp sormadan sürekli bir yerlerde her zaman denk geleceğimizi bildiğim insanlardan biriydi ..en son Geyikbayırı'nda denk gelmemizde Alex Megos ,Mert , ben ve birkaç arkadaş oturup dünya meyve sebze gidişatını , havuç renklerini konuşup geyikler yapmıştık ... Mert ile ilgili sevinebileceğim tek şey , yıllar önce iş hayatından bunaldığını söyleyip son yıllarını tamamen istediği gibi yaşaması , dilediğince tırmanması, müzik yapması , seyahat etmesi ... son yıllarında onu daha mutlu görmüş olmak şu an için beni biraz olsun telkin eden tek şey... 
Mert'in Muğla'lı oluşu buralarda rota açarken aklımdan hiç çıkmadı ve hayatta olsa koşa koşa geleceğini biliyordum ... Hayatta en üzüldüğüm şeylerden biri arkadaşlarım anısına bir şeyler yapmak ama hayat...
Bu yeni açtığımız sektöre " Yorgun" adını vermek istedik, yaşasaydı eminim çok severdi ve yıllarca beraber burada tırmanırdık ... şimdi anısıyla tırmanmak ile yetineceğiz ... görüşürüz Mert ...

Yunus, Dicle, Mert, Neco / İzmir

Datça'dan...


Bölgedeki diğer rotalar "Yellidere" kanyonunda , sağlı sollu kollarda açılmış durumda ... Burada tırmanmadığımızdan fazla bir bilgim yok ama kayıtlara geçsin amacıyla ; Sinan Demirtaş - Shirley Derksen , Züleyha -Murat Görken ve Feride Keskin tarafında açılmış 5-6 rota var .




Göcek'te tırmanışla ilgili bir şeyler yapmak isterseniz size tavsiyem Feride Keskin'e ulaşın, konuşun ...
Mehmet ve Ezgi' ye de bir selam verin...

Umarım önümüzdeki aylarda ya da yıllarda Yorgun sektörü geliştirip daha güzel bir şekilde yayımlayabilirim...

İyi tırmanışlar...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder