.

.
Azules De Vergara Hvs 5a, Painted Rocks / Tafraout/ Morocco photo: Olivier Nicolet

4 Ekim 2022

Parmakkaya - Dicle ile "Yeni Rota"

Erkin (Çakmak) ile Gold Finger çıkışıyla başlayan Parmakkaya maceram , Kemal (Sezen ) Mezza Luna ile devam edip , geçtiğimiz senelerde Orient ipli solo çıkışım ile sonlanmıştı ki aklıma tüm Parmakkaya rotalarını bitirmek için geriye sadece klasik rotanın kaldığı ve bunu da Dicle ile tırmanırsam ne kadar güzel olur fikri geldi :) 

foto : Ertuğrul


Açıkçası teoride çok güzel, romantik bir fikir olsa da uygulamada bir o kadar acılı , riskli ve ilişki zorlayan bir tecrübeye dönüştü ama sonuç ; eskisinden daha sıkı ve yeni bağlar , yaşanmış özel anlar , unutulmayacak bir tecrübe ve bol bol ağlama - gülme :) 

foto : Ertuğrul


1 yıldır kafamda olan bu planı daha önceden güzel tecrübeler ile video çektiğimiz Ertuğrul Kulaksızoğlu 'na söyledim ve o da yanına yine daha önceden beraber çalıştığımız Erkan Ayan'ı da alıp Aladağlar ' a geldi .

Açıkçası yazılacak çok şey var ama hem çok uzun sürer hemde hemen hemen her şeyi videoya aldığımız için şimdiden anlatıp sürprizi kaçırmak istemiyorum. Ancak Dicle 'nin sadece belki ayda bir kere . belki üç ayda bir kere tırmandığını , ressam olduğunu , neredeyse hiç spor yapmadığını ve son olarak ta yükseklik korkusu olduğunu bilin ve ona göre olayları düşünün , bu yeter ! Birçok kez söyledim ve buraya da yazıyorum Dicle hayatımda gördüğüm en dayanıklı insan olabilir :) Faaliyet çadırdan çadır (Akşampınar'ı ) 12 saat sürdü ! 



Yeni rota açma hikayemiz ise tamamen benim hatam :/ bir hayli geç kaldığımız için ilk ip boyuna fazla bakmadan direk önüme gelen yerden başladım , bunun sonucu olarak ilk 3 ip boyu farklı olup 4. ip boyunda orijinal hatta bağlanan yeni bir hat açtık ... çok zor değildi ama hem rota uzadı hemde Dicle 'ye daha çok acı çektirdiğim için kendime bir hayli kızdım ...


Parmakkaya "ZoDiAk" rotası 4ip boyu, maks.VII- , 170m. (17 Ağustos 2022) 


1.ip boyu VII- , 50 m. giriş kulenin neredeyse sırtı sayılabilecek yerden ,belirgin küçük setten başlayıp delik tutamakları takip edip önce sola sonra sağa doğru gezerek devam eder. Askı istasyon under "V" şeklindeki belirgin çatlakta , hemen altında yerden gözüken kum saati var ancak tırmanarak bu kum saatine gelemiyorsunuz , birileri sadece iniş için burayı kullanmış.

2.ip boyu VI+ , 30 m. hafif negatif ama güzel tutamaklardan giden bir ip boyu ,sonlara doğru yatıyor ve dev bir babaya geliyor , büyük bir perlon yada 2-3 perlonu birleştirerek istasyon alabilirsiniz. 

3. ip boyu IV/+ , 30m. belirgin sırttan kolay tırmanış ve "klasik" hattın bol perlonlu babasına bağlanış

4.ip boyu VII-/VII , 60m.  bir ip boyu ile malzemeleri bir hayli iyi ayarlayarak kulenin en üstüne kadar tırmandım , sikkeler işe yarıyor ama kırılan kum saati sonrası direk tırmanınca sanırım VII dereceye yaklaşmış olabilir. 

1.ip boyu

4.ip boyu , Dicle - Ertuğrul

zirve sırtı
foto: Ertuğrul

Sapasağlam gidip çıkıp dönmüş olmaktan bir hayli memnunuz :) gerçekten özel bir tecrübe idi , Ertuğrul video yu bitirdiğinde ,macerayı çok daha iyi bir şekilde hissedeceğiz ... 

Zirve , çok havalı gözüküyor ama orda oturmayı birde Dicle'ye sorun :) 
:
ekiptir bu !


Not! : Hattı birkaç kişi ile konuşup teyit aldıktan sonra bizim tamamen açtığımız sonucuna vardım , tırmanmış olan var ise lütfen iletişime geçer ise sevinirim ... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder